piątek, 20 lipca 2012

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM

ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I ZIEMNIACZKAMI

Dziś coś oczywistego, łosoś ze szpinakiem. Idealne połączenie, jak dla mnie. Dość prosty sposób na piątkowy obiad. My uwielbiamy szpinak i jemy go dosyć często, co w najbliższej przyszłości zaprezentuje na blogu. Nie zdążyłam kupić świeżego więc dziś użyje mrożonego. Dobrze doprawiony będzie odpowiednim dodatkiem do naszego łososia. Do tego ziemniaczki, tłuczone już nam się znudziły więc dziś pieczone w piekarniku. Proste i szybkie. 

składniki: (dla 2 osób)
ok 300gr fileta z łososia
sok z cytryny
opakowanie mrożonego szpinaku
łyżka śmietany 12%
łyżka masła
5 ząbków czosnku
1/2kg ziemniaków
przyprawy: papryka, oregano, tymianek
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Zaczęłam dziś od przygotowania łososia. Delikatnie umyłam łososia, wyciełam skóry (jeśli są). przygotowałam 2 porcje. Doprawiłam solą, pieprzem i rogzniotłam 2 ząbki czosnku. Małe ziemniaczki umyłam, nie obierałam. Pokroiłam w ćwiartki i przyprawiłam solą, oregano, tymianek i dodałam 3 łyżki oliwy z oliwek. Tak przygotowane ziemniaki wrzuciłam na blachę, obok ułożyłam 2 kawałki łososia. To wszystko włożyłam do piekarnika. 180C z termoobiegiem. Teraz zajmiemy się szpinakiem, wrzucamy go od rondelka i doprawiamy, łyżką masła, 3 ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Jak wszystko się nam ładnie zagotuje, dodajemy łyżkę śmietany dla złagodzenia smaku. Kontrolujemy rybkę w piekarniku. po ok. 30 min wyjmujemy. Układamy kolejno szpinak na nim łososia, obok ziemniaczki. Skrapiamy rybę sokiem z cytryny.  Obiad gotowy. Wszystkim zyczę smacznego :)




3 komentarze:

  1. Rybka całkiem niezła, z ziemniakami obowiałem się że będa twarde, ale też wyszły dobre, można nie dodawać czosnku do ryby bo wszystko wychodzi wtedy dość mocno czosnkowe, do szpinaku warto dorzucic fety. Ogólnie przepis sprawdzony i warty uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, mało doświadczona jestem w gotowaniu, a zależy mi żeby danie smakowało :) czy ten łosoś nie będzie suchy po 30 minutach w piekarniku ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie!
    Zapraszamy do Nas
    http://czujemietedogotowania.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń