poniedziałek, 6 sierpnia 2012

DOMOWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

ROGALIKI Z MARMOLADĄ:

Witam serdecznie, dziś szybkie rogaliki drożdżowe.

składniki:
ciasto:
1/2 kg mąki
6 łyżek mleka
2 łyżki cukru
6 dag drożdży
2 jajka
kostka masła
nadzienie (do wyboru):
marmolada, gęsty dżem, grzyby kapusta

Mleko, cukier i drożdże dokładnie rozetrzeć i pozostawić do wyrośnięcia na ok 20min
Mąkę przesiać, masło można roztopić albo pozostawić na słoneczku na chwilkę aby zmiękło. Wszystkie składniki połączyć i wyrobić ciasto. rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5cm wykrawać trójkąty, na których u podstawy układać marmoladę, zwijać i rulować na rogaliki. smarować białkiem z wodą. rozgrzać piekarnik do 180C i piec ok 20min aż będą rumiane. na koniec posypać cukrem pudrem. smacznego :)


3 komentarze:

  1. takie rogaliki mogłabym jeść każdego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak zjem takiego jednego rogalika to za chwilke nie ma calej miski! ^^ uwielbiam je <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Całkiem kreatywne :) Również lubię od czasu do czasu poeksperymentować w swojej kuchni, ale nie ukrywam, że meble nadają się już w niej do zastąpienia. Rozglądam się za nowym zestawem, więc co możecie powiedzieć na temat edinos.pl/zestaw-mebli-kuchennych-stejar-bialy-mat-dab-artisan ? Czy ktoś zamawiał z tej strony?

    OdpowiedzUsuń