sobota, 27 marca 2010

MAZUREK KAJMAKOWY

MAZUREK KAJMAKOWY

  Czy wiesz,że mazurki są polską specjalnością i nie znajdziesz ich nigdzie na świecie? Dawniej przygotowywano je na spodzie z opłatków, waflii potem z półkruchego ciasta. Dziś mazurki robi się na kruchym spodzie, na który nakłada się rożne masy, owoce, bakalie konfitury i wszystko co podpowie nam wyobraźnia smak lub... przepis. Dziś jeden z nich:)


SKŁADNIKI NA CIASTO:
250 g mąki
160 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1/2 puszki gotowanej masy kajmakowej (lub krówkowej)
200 g migdałów.
100 g suszonej moreli wcześniej zamoczonej w gorącej wodzie lub alkoholu.


PRZYGOTOWANIE:

  Do miski wrzuć masło, cukier puder i żółtka. Rozcieraj wszystko mikserem, dodając jednocześnie mąkę. Kiedy powstanie jednolita masa dodaj 2 łyżki chłodnej wody i uformuj z ciasta kulę. Owiń ją folią i włóż na godzinę do lodówki. Następnie formę posmaruj masłem, oprósz bułką tartą. Rozwałkuj ciasto na placek grubości 5mm i wyłóż do formy. Piecz 15min na złoty kolor w rozgrzanym wcześniej do temp. 190 st. piekarniku. Rozsmaruj 1/2 puszki gotowej masy kajmakowe a następnie udekoruj migdałami i suszoną morelą.

Smacznego życzy S.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz