wtorek, 23 marca 2010

SPAGHETTI A'LA CARBONARA !


VIVA LA PASTA!
 

SPAGHETTI A'LA CARBONARA!


  Pisząc o kuchni włoskiej trzeba zacząć od początku, czyli makaron. Zachwyca na talerzu różnorodnością podania, kształtem, rozmiarem i smakiem. Nie jestem nawet w stanie wymienić wszystkich rodzajów ale zapewniam,że wiele z nich przedstawię na moim blogu, gdyż wraz z moim partnerem uwielbiamy różnego rodzaju pasty.
Dziś czas na spaghetti czyli długie cienkie nitki. Tak naprawdę jeśli chodzi o sos to kwestia Twojej pomysłowości, gdyż dobrze smakuje z różnymi dodatki. Ja akurat mam w lodówce boczek, więc będzie Carbonara :) Jest wiele przepisów na to spaghetti, w każdej części Włoch robi się je inaczej. Jedni robią z pieczarkami i czosnkiem jeszcze inni bez cebuli i śmietany. Ja przedstawię wersję z północnej części Włoch, naszą ulubioną :)


SKŁADNIKI: (NA 3-4 osoby)

500 g. makaronu spaghetti
300 g. boczku
4 żółtka (jedno na osobę)
3 łyż śmietany 36%
100 g. parmezanu
oliwa z oliwek
pieprz

Wykonanie:
Gotujemy makaron ok 8min czyli al dente. W tym czasie powinniśmy zdążyć zrobić sos. Najpierw jednak proszę przygotować sobie w miseczce żółtka z parmezanem(roztrzepujemy je w miseczce i dodajemy starty na grubych oczkach ser wraz z pieprzem). Zabieramy się za sos. Zalecam wybranie do tego spaghetti dosyc głęboką patelnię Zatem podlewamy patelnię ok.jednej łyżki oliwą z oliwek na to wrzucamy pokrojony w kosteczkę boczek. czekamy aż się nam ładnie zarumieni na małym gazie. Podlewamy to wszystko śmietaną, następnie wrzucamy na patelnie przed chwilką ugotowany makaron. delikatnie wszystko mieszamy. Ustawiamy kuchenkę na min i mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną w miseczce miksturę żółtkowo-serową. mieszamy energicznie aby składniki się wymieszały a jajko się nie ścieło.. powinno mieć konsystencje gładkiego sosu. Na pewno poradzicie sobie z tym. Podajemy od razu na ciepło.
Najlepiej smakuje z czerwonym wytrawnym winem, Włoskim winem oczywiście!!

Smacznego życzy S.

1 komentarz:

  1. Pyszna kolacja dla znajomych z lampką dobrego wina.Polecam.

    OdpowiedzUsuń