poniedziałek, 29 marca 2010

PYSZNE RACUSZKI Z JABŁKIEM

PLACUSZKI CZYLI
     PYSZNE RACUSZKI Z JABŁKIEM


   Od najmłodszych lat Mami robiła nam te przepyszne racuszki na sobotnie śniadania. Uwielbiamy z bratem je do tej pory i nigdy nie zapomnimy tego porannego zapachu, który nas budził. Ten smak, zapach aż nabiera się ochoty na gotowanie. Często podawała do nich świeży sos z truskawek bądź jagód.
Niestety, czasy spokojnych śniadań odeszły do lamusa. Zastąpiły je drożdżówki, pączki czy ciastka francuskie jedzone na szybko tuż przed wejściem do pracy bądź sale wykładową. Dlatego też polecam racuszki na pyszny i szybki obiad popołudniowy :) Poza tym zachęcam wszystkich do gotowania w domu, wcale to nie musi być męczące czy trudne, co będziemy się starali pokazać na tym blogu. Wystarczy tylko chcieć a chcieć to móc. Także zabieramy się za placuszki


SKŁADNIKI:
-1/2 litra maślanki (bądź mleka)
-3 jajka
-1 duża łyżka cukru
-ok. 2 szklanek mąki
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-4 jabłka
-olej roślinny
-cukier puder do posypania


PRZYGOTOWANIE:
Do maślanki dodajemy kolejno jajka, cukier, szczyptę soli, sody oczyszczonej a następnie około 2 szklanki mąki. Mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy jabłka pokrojone w plasterki i całość jeszcze raz mieszamy. Ciasto na racuszki gotowe. Konsystencja powinna być spójna, nie za rzadka ani nie za gęsta. Jeśli jest za rzadka  należy dodać mąki a w sytuacji gdy wyjdzie nam za gęsta, odrobinę maślanki. Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką porcjami na rozgrzaną patelnie. Smażymy z obu stron. Gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem.Można też podawać z bitą śmietaną lub sosami owocowymi.


Smacznego życzy S.

1 komentarz:

  1. Pyszne danie szczególnie dla dzieci.Racuszki z bitą śmietaną lub z sosem owocowym polecam wszystkim mamą które mają maluchy tzw.niejadki.

    OdpowiedzUsuń