niedziela, 25 kwietnia 2010

BROKUŁY Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM

   Dzisiejszy przepis jest jednym z moich ulubionych. Mianowicie brokuł, niesłusznie zapomniany, powinien częściej gościć na naszych stołach. Ogromna ilość witamin (A1, B1, B2) i minerałów (wapń, fosfor, żelazo) sprzyja naszemu dobremu samopoczuciu. Brokuł pod względem zawartości witaminy C przewyższa owoce cytrusowe. Także nie ma się co zastanawiać tylko jak najszybciej wprowadzić brokuł do naszej codziennej diety. Dlatego serdecznie polecam brokuły z kurczakiem. Zapewniam,ze polubicie brokuł tak samo jak mój chłopak który nie mógł nawet siedzieć w kuchni gdy go gotowałam. Teraz zajada się ze smakiem. Potrawa idealnie pasuje na romantyczna randkę z lampką dobrego wina :)

SKŁADNIKI: (na 4 osoby)

1 duży brokuł (do kg)
1 paczka rukoli
3-4 fileta z kurczaka (jeśli mniejsze to 4)
1 paczka płatków migdałowych
20 dag sera roquefort
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Zacznijmy od przygotowania fileta. Myjemy go i kroimy w paski. Solimy, pieprzymy mięso po czym wrzucamy na patelnie. Czekamy aż mięso nam się ładnie zrumieni. W między czasie gotujemy brokuła. Dzielimy go na mniejsze części "różyczki". Czekamy aż woda się zagotuje (lekko ją solimy) i wrzucamy różyczki. Gotujemy ok 10 min w zależności od twardości warzywa. Powinien być nieco twardy, rozgotowany brokuł nie będzie nam smakował w potrawie. Gdy brokuł się gotuje, zajmiemy się prażeniem płatków migdałowych. To bardzo proste. Na dobrze rozgrzana patelnie teflonową wrzucamy płatki (nie dodajemy żadnego oleju ani oliwy). Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby zrumieniły się z każdej strony.
Potrawa już prawie gotowa. Na dużym talerzu układamy kolejno liście rukoli (wcześniej umyte) następnie różyczki brokuła, delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy zgrillowane paski z kurczaka, posypujemy sprażonymi płatkami migdałowymi i na koniec sypiemy obficie startym serem roquefort. Podawać z białym winem np. Chardonnay :)


Smacznego życzy S.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz